BeatAgora: Proiectul care readuce muzica în școlile din România și transformă comunitățile locale

BeatAgora: Proiectul care readuce muzica în școlile din România și transformă comunitățile locale post thumbnail image

Beatagora este un program educațional inițiat de muzicianul Zoli Toth în 2023 și susținut de BRD Groupe Société Générale, care își propune să readucă muzica în școli, să deschidă apetitul cântatului la un instrument muzical, să inspire și să formeze generațiile viitoare de artiști și creatori de muzică. Pentru asta BeatAgora dotează școlile din program cu instrumente muzicale, aparatură de redare și amplificare, și nu în ultimul rănd susține financiar profesorii de muzică din școlile partenere.

În prezent, BeatAgora este activ în zece licee din diferite regiuni ale țării ajungând la un total aproximativ de 12.000 de elevi.

BeatAgora nu doar că oferă elevilor o platformă pentru creativitate, dar ajută și la revitalizarea vieții culturale din orașele participante. Prin concertele organizate de profesori, prin participarea la festivaluri locale și prin crearea unor legături puternice între școli, familii și publicul larg, proiectul generează un impact pozitiv pe termen lung în fiecare comunitate implicată.

În viitorul apropiat echipa Asociației “Star Education” care implementează acest program va anunța și primul concurs național BeatAgora, precum și festivalurile la care vor participa elevii din program.

Obiectivul ambițios BeatAgora este de a ajunge, în cinci ani, în 50 de școli din România și de a forma cel puțin 50 de trupe, contribuind astfel la dezvoltarea unei culturi muzicale bogate și la creșterea sentimentului de apartenență și mândrie locală. În acest moment s-au format aproximativ 15 trupe.

Numele proiectului vine de la filosoful și matematicianul Pitagora, printre primii care s-au aplecat asupra științei muzicii. A ieșit BeatAgora, „adică o chestie care să aibă o pulsație, să aibă o vibrație într-o agora, într-o piață, într-o comunitate.” declară Zoli Toth.

„Muzica aduce oamenii împreună și deschide uși către noi oportunități. Pe lângă factorul educațional, este despre conectare și progres. Pentru că o țară care nu cântă este o țară tristă. S-a dovedit științific – copiii care studiază un instrument muzical au abilități de memorie, o viziune în spațiu mult mai clară. Nu degeaba medicii, chirurgii sau arhitecții mari cântă la un instrument muzical.” e de părere Zoli Toth.


Pentru mai multe detalii despre program și cum poate fi adus în alte școli, vă invităm să vizitați site-ul oficial: www.beatagora.ro sau paginile de social media: Instagram și Facebook.

Unitățile de învațamânt unde a ajuns BeatAgora până acum sunt:

  • Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” – Râmnicu Vâlcea
  • Colegiul Național „Matei Basarab” – București
  • Școala Gimnazială „Miron Cristea” – Toplița
  • Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan cel Mare” – Bacău
  • Colegiul Național „Unirea” – Focșani
  • Liceul „Aurel Rainu” – Fieni
  • Colegiul Național „Unirea” – Turnu Măgurele
  • Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” – Câmpulung Muscel
  • Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” – Călărași
  • Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” – Blaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

IMPROMPTUIMPROMPTU

Teodora and Stanley first met in the late 90s when Teodora was on her first US tour. They first performed together at Montreux Jazz Festival in 2003 and have since